Actinidia arguta (Siebold et Zucc.) Planch. ex Miq. to gatunek silnie rosnących pnączy o dużej wytrzymałości na mróz. Dziko rośnie w Azji ale dobrze jest dopasowane także do naszego klimatu. Owocem jest jagoda nazywana MiniKiwi czy kiwiberry. Ponieważ jest to roślina dwupienna aby otrzymać owoce konieczne jest posadzenie obok krzewów żeńskich także męskie. Krzewy rosną bardzo silnie i w uprawie wymagają solidnych podpór. Podstawą otrzymania dobrej jakości owoców jest umiejętne prowadzenie roślin. Wśród podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych najważniejszym jest cięcie zimowe i letnie. Tylko właściwe proporcie pomiędzy ilością owoców i liści oraz dobre nasłonecznienie owoców gwarantuje ich dobry smak. Owoce zbierane są ręcznie w momencie gdy osiągną dojrzałość zbiorczą. Jako że należą do grupy owoców klimakterycznych są w stanie dalej dojrzewać po zbiorze. Owoce po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej są miękkie i tylko w takiej fazie powinny być spożywane.  

MiniKiwi to nowy owoc od niedawna uprawiany w Polsce ale już dostępny na rynku. Ten mniejszy kuzyn kiwi jest owocem całkowicie naturalnym powstałym bez ingerencji człowieka. Owoce są wielkości winogrona i inaczej niż kiwi mają delikatną jadalną skórkę – jemy je w całości, bez konieczności obierania. Mogą mieć różny kształt oraz barwę skórki i miąższu. Dojrzałe poznamy po tym, że są miękkie.  Smak jest podobny do kiwi, są jednak bardziej aromatyczne i słodsze. Szczególnie lubiane są przez dzieci. MiniKiwi uważane jest za jedne z najbogatszych w składniki prozdrowotne. Zawiera ponad 20 różnych związków, wśród których najważniejsze są witaminy, minerały i antyoksydanty. Wśród nich w dużych ilościach występuje myo-inositol (Witamina B8) uważany za skuteczny środek przeciw komórkom nowotworowym. MiniKiwi powszechnie uważane są za „superowoce”. Badania wykazały, że obniżają poziom cholesterolu, chronią wątrobę i układ sercowo-naczyniowy oraz doskonale regulują prace układu pokarmowego i usuwają zaparcia. MiniKiwi produkowane są bez ochrony chemicznej i zbierane ręcznie. Dojrzewają jesienią a dostępne w sprzedaży są od września do listopada, po zakończeniu sezonu na inne polskie owoce jagodowe. Doskonale wzmacniają organizm przeciwko jesiennym przeziębieniom. MiniKiwi zostało wprowadzone do  uprawy towarowej przez naukowców z SGGW jako rezultat wieloletnich badań. Uprawa MiniKiwi jest wspierana przez Stowarzyszenie Plantatorów Minikiwi.

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.aktinidia.pl